Čo si o mne pomyslia ostatní...

6. 02. 2023 10:39:42
To, čo si o vás myslia ľudia sa vás netýka. Všetci v skutočnosti majú tých ostatných v paži. Každý sa trápi tým, čo vy, čo si o ňom pomyslia tí ostatní, pričom tým ostatným to je jedno.

Čo si o mne ostatní pomyslia? No prinajmenšom, že si exot. Možno aj korunovaný. A štve ťa to? Máš potrebu im dokazovať, že to tak nie je? Že prečo? Lebo nikdy ten boj nevyhráš. Nikdy nebudeš hrdina.

Nikdy nebudeš robiť všetko najlepšie, bezchybne, podľa predpisov, očakávaní, noriem, zákonov, biblie, koránu, protokolu, prikázaní, rodiny a morálky!

Rodičia sú len začiatok. Ako dieťa ešte veľa nevybojuješ. Lebo!. Však to poznáš. Je to ich strecha nad tvojou hlavou. Počítajú do troch. Chcú ti len dobre. Keby si ich poslúchal, nič by sa ti nestalo. Nakoniec ich aj tak sklameš. Aj babku z tretieho kolena. A tú, čo si ju ani v živote nevidel, tak tá sa bude v hrobe obracať!

A to nielen, že rodina je z teba sklamaná, ale i čašníci sú z teba na prášky, keď si dávaš do picollo kávy šľahačku. Ekologický aktivista hádže vražedné pohľady, keď vyťahuješ potajomky tú igelitovú tašku pri ovocí a zelenine, lebo si už po tristopäťdesiaty piaty raz zabudol doma tie ekologické vrecká. Alebo, keď musíš dať smeti do troch eko-sáčkov, lebo sa ti to rozkladá už na schodoch po ceste do kontajnera.

V Indii ťa preklínajú, že ješ kravy. V Číne nechápu, že neješ psy, mačky, netopiere, potkany, chrobáky, hady, červy, cvrčky, kurence vo vajci. Vegetarián ťa znenávidí už len za to, že ješ mäso. Vegán ti zhnusí ešte aj to mlieko, lebo si ho ukradol tomu biednemu teľaťu. Vitarián ťa poúča, akú chybu robíš, keď si svoje jedlo vôbec varíš!

Kamarát psychológ ťa vyškoľuje, že je totálne nezdravé pozerať s deťmi Game Of Thrones. Na tejto planéte je v pohode mať vytetované obočie, ale už keď si to tetovanie dáš na inú časť tela, tak si exot, čo sa nemá rád a ide sa zohyzdiť. Na tejto planéte sú lepšie prijaté dúhové vlasy ako šediny. Na tejto planéte si divný, keď sa stravuješ zdravo, aj keď sa stravuješ nezdravo. Si divný, keď chodíš do kostola, ale aj keď nechodíš.

Komu chceš vlastne vyhovieť? Kto je taký dôležitý, že zahodíš všetky sny svojho života, len aby ťa druhí neposudzovali?

Tetka z dediny, kvôli ktorej si nedáš ten výrazný rúž, lebo by si bola za ľahkú ženu? Však potenciál máme nekonečný! Spolužiaci, ktorých po maturite už uvidíš maximálne tak na stretávke? Dokedy budeš piť tú kávu bez šľahačky?

Keď budeš dbať na to, čo si o tebe myslia druhí, dávaš im svoje kormidlo do rúk.Už sa nepozeráš svojimi očami, ale sú to ich oči v tvojej lebke. Im je jedno, že ty potom ležíš v depke, nespíš, neješ, plačeš a hneváš sa na svet. Je im to jedno. Tak prečo by si mal brať ty nejaký ohľad na to, čo si druhí o tebe myslia?

Desí ťa predstava, že ťa vykopnú mimo svojich kruhov? A to ovplyvňuje činy, ktoré robíš a na ktoré sa odhodláš. Ak sa napríklad zámerne vrhneš do nepríjemnej situácie, môžeš pôsobiť rozpačito. Ľudia si pomyslia, že si divný. Ak sa odhodláš a posunieš vlastné hranice s cieľom dosiahnuť nové veci, možno ti to nevyjde. A ľudia si pomyslia, že si zlyhal.

Nech si myslia čo chcú! To iní majú ovládať tvoj život?

Kašli na to, či tvoj byt je dokonalo zladený alebo máš na stene hlavu losa, valašku, mandalu bohatstva alebo spievajúceho kapra z top-shopu. Kašli na to, čo si iní myslia o tom, že ideš na kurz šitia, pečenia, či praktickej mágie. To je výlučne tvoja vec! Neber to do úvahy.

V prípade, že sa vyhýbaš neistote, vyhýbaš sa aj posudzovaniu. Bojíš sa názorov iných, máš strach, že ako budeš pôsobiť? Je to ilúzia, ktorá ťa zastaví a doslovne priklincuje k zemi. Mnohé veci nemôžeš ovplyvniť a neistotu s nimi spojenú jednoducho musíš prijať, aby si sa pohol ďalej. Keď ju prijmeš, stane sa menej desivou. Užívaj si ju. Neistota je plná zážitkov a nových príležitostí. Prijmi ich naplno v celej ich majestátnej, znepokojivej a zároveň povzbudzujúcej neistote. Sústreď sa na to, čo dokážeš ovplyvniť a prestaň sa obávať toho, čo nemáš vo svojich rukách.

Vystúp zo svojej komfortnej zóny, urob niečo čo by si normálne neurobil. Život je veľké dobrodružstvo. Zober sa a rob, po čom túžiš. Čo cítiš, že je tvoje. Skutočne tvoje! Choď a zober si to!

Ak budeš stále riešiť, čo si myslia ostatní, nikdy nenaplníš svoj skutočný potenciál. Pravdou je, že keby pre teba názory iných ľudí prestali byť tak dôležité, svoj život by si dokázal zmeniť aj za noc. Je totiž úplne jedno, či má na teba niekto názorov príliš veľa alebo žiaden – život ide ďalej.

To však neznamená, že sa zmeníš na drzého sociopata, ktorý má všetkých v paži. Iba sa neboj toho, čo si o tebe myslia ostatní a ich predstavy si nepripúšťaj k telu.

Tak teda ži a nechaj žiť ! Mysli na toto: tik-tak-tik-tak....

Autor: Jana Melišová | pondělí 6.2.2023 10:39 | karma článku: 34.80 | přečteno: 1159x

Další články blogera

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 440 | Diskuse

Jana Melišová

Báseň pre husle a klavír

Dobrý deň sa pozná už od rána. Zvlášť jarné rána sú veľmi osobité, vychutnajte si ich v tichu, bez ruchu pracovných či rodinných aktivít.

26.3.2024 v 0:48 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 321 | Diskuse

Jana Melišová

Milovat znamená vedieť, čo toho druhého bolí

Kontrasty života. Sú všade vôkol nás. Učme sa ich vnímať. Sme ľudia. A stačí tak málo, aby sme sa aj my ocitli na hrane. Ľudia sa zabudli dívať do tvárí druhých ľudí. Hoci mnohé problémy by to vyriešilo. Ako?

24.3.2024 v 22:19 | Karma článku: 28.64 | Přečteno: 517 | Diskuse

Jana Melišová

Život je ako šachová hra. Každé rozhodnutie ovlplyvní výsledok

Kedy, ak vôbec niekedy, by mali jednotlivci, ktorí čelia skutočnej morálnej dileme, prijať postup náhodného rozhodovania, aby určili výsledok tejto dilemy?

19.3.2024 v 13:44 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 451 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 131 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.99 | Přečteno: 132 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...