Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Janka, přiznám se, že se v této věci odborně příliš neorientuji.

Ale poslouchám vyjádření odborníků a ti se většinou staví k přijetí eura v naší zemi velmi skepticky.

Domnívám se, že celá tato záležitost je jednoznačně politická, resp. ideologická, kdy (nejen) naše současná vláda plní poslušně příkazy z Bruselu.

Měl jsem sestřenici (je již přes 10 let po smrti), která pracovala dlouhá léta v bývalém západním Německu, kde si vydělávala velmi slušné peníze. Říkala, že po přijetí eura se ekonomická situace v Německu u většiny lidí rapidně zhoršila. Přesně totéž mi říkala i moje bývalá spolustudentka z gymnázia, která se do Německa krátce po maturitě provdala.

1 0
možnosti
Foto

Tak všetko má svoj rub a líc. Každá zmena a ako to bude zistíte až počas procesu, keď to nastane alebo nenastane. Slovensko v ekonomickom raste zaostávalo lebo po rozpade Československa začínalo na polovičnej životnej úrovni. Urobili sme určitý skok a ten niečo stál. 1 SKK = 0,03319 eur. Vy ste teraz v inom stave ekonomickom, mali by ste to v pohode ustáť.Ja si myslím, že buď to budete naťahovať či nejako diplomaticky manévrovať ďalej, lebo ste sa zaviazali po splnení kritérii euro prijať alebo sa začnete pripravovať na to, že právomoci ČNB v oblasti regulácie meny prevezne ECB a potom zistíte či to vyhovuje či nie. Píšem v blogu aj o tom čo vaši analytici uvažujú ako bude klesať koruna, keď bude atakovat hranicu 25 korún za euro. Aj keď Švédi a Dáni to je o niečom inom.Ja som pracovala v bankovníctve i v oblasti menovej politky.Napíšem vám do súkr.správy. Zdravím.

0 0
možnosti
Foto

Zrovna dneska jsem v čekárně u zubaře četl, že na Slovensku prakticky neni nikdo, kdy by euro zpochybňoval.

1 0
možnosti
Foto

Lebo mladí ho nezpochybňujú, lebo prakticky ho dostali,ale tí starší hej, lebo došlo k veľkému zdražovaniu, ale to bol celý komplex, neprispelo k tomu iba euro, ako nešetrili Taliani, Španieli a spol. tak prestali šetriť i u nás atď, to skôr na osobnú debatu.

0 0
možnosti
Foto

V Německu jsme šli hodně ke dnu s příchodem eura. Janka, hezký den!

1 0
možnosti
Foto

Aj u nás, ale potom sa priemyse automobilový naštartoval-kia, volkswagen..., niektorí to komentujú tak, že Sk sa stalo montážnou linkou, vykašlali sme sa na poľnohospodárstvo-dovážame, asi mali tí naši zástupcovia viacej vybojovať v EÚ, ale sme len malý štát zaujímavý asi len geografickou polohou...no cez covid nás zase vlastne euro podržalo, resp. ECB, len o nás rozhodujú iní, zvykli sme si na to, je to už asi tá moderná doba, neviem....

0 0
možnosti
Foto

J70a62n 90Š61i11k

11. 1. 2024 8:04

Díky za shrnutí Janka, ale v eurozóně žádný stát neručí za dluh jiného státu v ní. To je lež, kterou dokola omílá velký vůdce Okamura. Každý stát má svůj rozpočet a svoje dluhy, ale za ty si ručí jen sám. Samozřejmě, že existují výhodné půjčky z fondů EU pro tyto státy, protože vliv zadlužení jednoho státu kurz ovlivňuje, ale vývoj inflace snad jasně ukázal kde si stojíme my se slavnou korunou a kde euro. Okamura se tváří, jako kdyby náš rozpočet byl v přebytku. Je to jen o nostalgii a emocích. Hloupá nostalgie funguje i v dalších oblastech, zneužívají ji politici a je důvodem, proč se naše země tak málo posunuje vpřed. Hezký den

2 1
možnosti
Foto

Som v robote, tak zatial iba krátko.Dík za prečítanie. Jedná sa verejný dlh štátov EU. Predpokladám, že nikto nepovažuje nárast verejného dlhu z 85 na 135 percent za vyriešenie dlhovej krízy.Taliani, Gréci, Španieli, Portugalci...ani Francúzi nešetrili.Možno politika dlhov bude fungovať ešte 5, možno 15 rokov, v každom prípade sa to neskončí dobre, lebo jedného dňa už nebude investorom stačiť ani len ručenie ECB.Áno, nostalgiu môžu aj zneužívať ako píšete.

0 0
možnosti

Píšete „Na jednej strane je u vás volanie na prijatia eura, na strane druhej obavy z pravidiel jednotnej menovej politiky pre krajiny s odlišnou ekonomickou silou.“

Mýlíte se. V tom není podstata současného odmítání eura. Negativa měnové politiky centrální banky jediné měny odlišných ekonomik jednotlivých států lze regulovat obdobně jako u rozdílných ekonomik regionů státu.

Problémem už je, že přesně to EK nikdy nedělala, nedělá a nemůže dělat. Ten kardinální problém je obsažen v něčem jiném. ČR má zákonem daný dluhový strop ve výši 55% dluhu vůči svému HDP. ČR je hluboko pod touto cifrou. U zemí eurozóny je průměr na 90% zadlužení vůči příslušnému HDP. EK chaoticky „zachraňuje“ nejvíce zadlužené země za absence jejich elementární rozpočtové kázně, diktuje svým komunitárním právem zvyšující se zadlužování zrychlujícím se tempem - GreenDeal, jehož ekonomické důsledky teprve začínají. Pomoc Ukrajině je realizována diametrálně odlišně od pomoci americké. Americký způsob momentálně posiluje postavení dolaru a pomáhá zvyšovat americké HDP, přičemž ani dolar nezůstane nesplacen. Pomoc, kterou diktuje EK, země EU deindustralizuje, ničí konkurenceschopnost zemí EU a tím i ekonomiku zemí EU, přičemž žádné euro se zemím EU nejen nikdy nevrátí, ale v budoucnu bude muset splácet i dluhy, které si vzala pro Ukrajinu, nejen jako doposud úroky z dotčených půjček. EK zjevně nutí země EU k neufinancovatelnému zadlužování. To je ten kardinální problém eurozóny, vedoucí k jejímu „zhroucení“ takovým či onakým způsobem, pokud to bude nadále takto pokračovat. ČR bude i tak postižena, ale daleko méně.

Vaše shrnutí výhod platí, ovšem to by musela mít politika EK nějaký alespoň trochu racionální ekonomický rozměr.

A to není vše. Liberální ekonomie západu a její charakter je další obrovský problém, jenž přímo souvisí nejen s ekonomikou v EU, ale i s tím, co se dnes ve světě děje. Ale to je na další text, jenž se do diskusního příspěvku nevejde. Snad i to výše uvedené postačí.

3 0
možnosti
Foto

J65a43n 90Š93i70k

11. 1. 2024 8:06

Poukázal jste na nedostatky EU, obecně známé. Ale co naše nedostatky? Málo pružná ekonomika, montovny, nedostatek pracovní síly, málo inovací, investic? Tohle všechno, co je u nás má racionální ekonomický rozměr? Ani náhodou.

2 0
možnosti
JS

Z pohledu renomovaných ekonomů by přechod na euro byl v nejbližší době spíše větším rizikem než přínosem. Jsme relativně méně zadlužená země a vstupem do eurozony bychom se okamžitě podíleli na zajištění všech dluhů eurozony, která má průměrné zadlužení mnohem vyšší než ČR.

Dalším problémem je současná hospodářská stagnace celé eurozony způsobená hlavně Německem, které se svými rudozelenými nápady dostalo do krize nejen sebe, ale i EU a zatím není schopno sebereflexe.

Většina zemí eurozony prakticky neplní stanovená kriteria, která si dříve dala jako nepřekročitelné hranice.

4 0
možnosti
Foto

Vy síce nemôžete euro odmietnuť, lebo ste sa k jeho prijatiu zaviazali v prístupovej zmluve, ale môžete to ešte chvíľu naťahovať.Ja keby som bola na mieste tých čo majú rozhodnúť tiež by som zvažovala pre i proti. Som zvedavá, ako sa rozhodnete. Keď budete šikovní a to vy ste, môže vám euro aj pomôcť. Ale ja vám fandím, aj napriek tomu, že ako turista to u vás budem mať drahšie.

0 0
možnosti
PJ

Paní Janko myslím že tam máte drobnou chybku , přechod firem na euro by moc nestál, protože většina účetních programů umožňuje palty jak v korunách tak v eurech. Ale zajímala by mě jiná věc, kolik to stálo vás jako občana. Pamatuji si , že před eurem bylo na Slovensku tak o 15% levněji, po přechodu byly ceny vyšší než u nás. Dále znehodnocení úspor. Byla by jste to schopna odhadnout?

1 0
možnosti
Foto

Vy ak do toho pôjdete, budete mat iny priebeh ako malo sk,to sa nedá porovnavat.Sk malo a ma ine problémy, to by bolo nadlho.Vstupne náklady som spomenula preto,ze to firmy uvadzaju.Všetko ma svoj rub i líc.Držîm palce.

1 0
možnosti
  • Počet článků 184
  • Celková karma 28,33
  • Průměrná čtenost 1113x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik