Foto

Dělat volbu hozením mince je možné jenom tehdy, kdy výsledek nemá žádné morální implikace. Když výsledek má jakékoliv morální implikace, je nutné volbu pečlivě uvážit a vzít v potaz dopady na nás, lidi volbou dotčení i ostatní okolí. Sofiina volba nemá pro nás žádné morální zdůvodnění. Sofiina volba je něco, za co nese vinu a odpovědnost ten, kdo nás před ní postavil a ten kdo mu to umožnil. Je ve své podstatě nemorální a nemá mezi lidmi co dělat. Jak rozhodnutí, tak nerozhodnutí si budeme vyčítat, ale nesmíme se z něho vinit. Vinit a trestat musíme ty, co jsou za ní skutečně zodpovědní.

Vašek

Odpovídal jsem již včera, ale ty jsi to stáhla.

Foto

Inu, stáhla. Bylo tam vyjádření i p. Pavlíčka, i moje. Moje poněkud ,,lapidární"v tom smyslu, že i šachy lze hrát i intuitivně

Foto

Knihu i film jsem viděl. Je to stěžejní román dvacátého století.

Vašek k Sofiině volbě to napsal tak, že já bych to lépe nesvedl. Vinu nese ten, který Sofii před ní postavil, přičemž Sofii bylo odepřeno i sebeobětování jako výměna za život jejích dětí. Vilda.

Foto

Áno, tak ako píšeš. Vďaka Ti za komentár a zamyslenie. Ja som to včera publikovala, ale mala som akýsi iban a som to nerozumela, čo to znamená. Potom až pán Banga mi to vysvetlil. A kedysi som sa tu prihlasovala cez facebook, lebo sa mi to zdalo lahšie, potom až heslo, ale to vraj bolo zle,tak ešte k tomu ibanu aj to zablokovali, ale ja nie som technicky zdatná, takže ani nerozumiem tomu. Ja som to ani na svojom profile nevidela ten publikovaný článok. Tak som to dala dneska znovu, po konzultácii aj so synom, čo PC rozumie.

IL
Foto

Paní Melišová, díky za hlubokou filosofickou úvahu inspirovanou tématem, i názvem amerického filmu Sofiina volba. Tento název pro těžké, často morální rozhodnutí, se vžil. Nejen člověk - jednotlivec ale i politici – státníci, lékaři a jiní, stojí často před Sofiinou volbou, a když musí nastalou situaci řešit. Je to pro ně velké dilema. Musí ji například řešit ženy, nastávající matky, které se rozhodují pro život dítěte, anebo pro potrat, když jim situace být matkou nevyhovuje. Snadnější pro ně je, když je to na doporučení lékařů, kvůli zdraví dítěte nebo i matky. Znala jsem paní, která byla před takovou volbu postavena, kvůli zdraví na potrat přistoupila, a i přesto měla výčitky svědomí. Před Sofiinou volbou stojí často i lékaři, pokud se rozhodují o záchraně života člověka který má podstoupit složitou operaci s nejistým výsledkem. Ale i politici. Minulo sobotu jsem zhlédla americký film Robert Oppenheimer. Tehdy nejen on, atomový fyzik, ale i tehdejší vysocí američtí činitelé, stáli před těžkou Sofiinou volbou jestli zakončit II. světovou válku svržením atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki - anebo nechat válku dál trvat. Obě tato ta rozhodnutí stála životy statisíců lidí... Sofiinu volbu musel v roce 1938 projít i český president Dr. Edvard Beneš. Nechat bojovat vojsko ČR bez pomoci západu v předem ztracené bitvě se silně ozbrojenou německou armádou, anebo volit kapitulaci - vzdát se? Zvolil to druhé - vznikl Protektorát Čechy a Morava, a stálo to také statisíce lidských životů... Někteří mu to dodnes vyčítají, nazývají ho dokonce zrádcem národa. Já si to nemyslím.

00

možnostireagovat

Foto

Téma je to určitě zajímavé a navíc se úzce dotýká současné technologie.

Příklad: Jak se má rozhodnout rozjeté samořiditelné auto, pokud mu vstoupí do dráhy nepozorný chodec? Má ohrozit chodce nebo posádku?

Foto

Vďaka za prečítanie, to čo som písala je o ľuďoch.

PC

Janka, opět výborné!

P.S. Napsal jsem Vám před chvílí e-mail.

Foto

Vďaka, Vám Pavle, za prečítanie a milý komentár.

Foto

Těžké téma, Janka. Ptáš se, co se můžeme naučit. Poslouchat svůj instinkt...

Foto

Hej, ťažké rozhodnutia sú ťažká téma. Len čo, keď musíme konať aj proti nášmu inštinktu...

Foto

Četla jsem knížku a film viděla dvakrát .. pokaždé jsem to viděla trochu jinýma očima .. ale vždycky jsem cítila obrovskou vděčnost za život jaký můžu žít a Meryl Streep je prostě fenomenální

Foto

Krásne si to vyjadrila, moja kamarátka pozerá vždy, keď má nejaký problém Želary a potom sa jej ten problém zdá malicherný.

Foto

Vďaka, Horste, za čitateľskú priazeň.

  • Počet článků 184
  • Celková karma 28,38
  • Průměrná čtenost 1113x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik