Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kružidlo používám běžně, taktéž premávať v negativním smyslu („dnes jim to nepremáva“). Ze slovenštiny do češtiny přeskočilo například slovo úloha.

1 0
možnosti
Foto

Ďakujem, Martin, za prečítanie aj zaujímavé doplnenie.:-)

0 0
možnosti

Velmi oblíbená zejména v diskusních fórech je slovenská hláška majora Terazkyho z filmu Černí baroni: "A čo vy si predstavujete pod takým slovom ...?";-) O slově "premávat" nejsem moc přesvědčený, že ho čeština přejala. Pokud to někdo použije, tak s vědomím, že jde o slovenský tvar. Jinak ale opět zajímavé - jako vždy od vás.:-)

4 0
možnosti
Foto

:-)Ďakujem, pán Milan, za prečítanie i komentár a som rada, že sa Vám článok páči. Tak Lanďák bol neopakovateľný....:-)

2 0
možnosti
MS

Ano, u některých slovakismů pronesených či napsaných ČESKÝMI institucemi (ČRo, ČT, ČTK, noviny, ...) nadskakuji a slyšitelně kleji – mimořádně nesnáším "zaobírat se" (jako kdybych zaslechl promluvit Husáka jeho typickou českoslovenštinou) a pokud někdo "stráží" (namísto "střeží"), tak mi téměř švihne pravice vzhůru ve známém pozdravu Hlinkovy gardy "Na stráž!" :-) . Samozřejmě nemám naprosto nic proti slovenštině či proti Slovákům, chraň Bůh, naopak chybí mi bratislavské televizní pondělky a v telce (ne "v telke" – české skloňování:-)) si vychutnávám pořady v měkké libozvučné slovenštině ...

1 0
možnosti
Foto

Ďakujem za prečítanie a komentár.Áno, asi sa im to nechce prekladať, niektoré tie slová sa udomácnili v rôznych zvláštnych tvaroch aj v našom i vo vašom jazyku.My české prorgamy chytáme cez satelit a niekedy si pustím šport na ČT lebo je to lepšie komentované.

1 0
možnosti
Foto

R^:-) Jen těm ,,ismům" bych se raději vyhnul. Již J.W. v r. 68 na silvestra v tehdejším čs. rozhlase se pěkně vyjádřil. Takto: ,,VON KAŽDEJ IZMUS JE V JÁDRU SVINSTVO, JEN TROCHA TÝ ,,IE" SE DÁ, SEM TAM, SNÝST";-)

1 0
možnosti
Foto

R^:-)To ma veru nenapadlo táto súvislosť -izmov, tie by sme mali asi zrušiť, ak by to pomohlo.Ste veľmi vnímavý, vďaka za tento postreh.:-)

1 0
možnosti
Foto

J92o26s28e20f 73B34á16r79t65a

16. 1. 2023 11:06

Hodně frekventované: Dosť bolo ....

2 0
možnosti
Foto

Áno, to je teda frekventované, to máte pravdu...

0 0
možnosti
PD

P65e80t85r 18D57r47a94p76a39l

16. 1. 2023 10:55

používám dva slovakismy, protože pro ně u nás nemáme tak pěkný ekvivalent: něúrekom a trma vrma. Ale co mě na sloveském hovorovém projevu zaráží, je nadměrné používání zdrobnělin. když dospělý člověk řekne " Mal som polievočku, dám si kávičku a jabl ́čko..." tak si připadám jak ve školce.

2 0
možnosti
Foto

Ďakujem za doplnenie. Áno slovenský jazyk je plný zdrobnenín, v českom jazyku tiež, ale viac v jedálnych lístkoch-polívčička pro skřítky, nudličky...asi to vzbudzuje chuť do jedla.

0 0
možnosti
Foto

Soupravu používám, Janka. Perfektní text, jste odobornice:-)R^

2 0
možnosti
Foto

Laik, len ma slová bavia.:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 184
  • Celková karma 27,97
  • Průměrná čtenost 1113x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik