Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moc nerozumím tomu, co vlastně chcete sdělit. Chcete říci, že inflaci záměrně rozpoutali politici, aby snížili reálné zadlužení svých zemí?

Rozhodně si nemyslím, že by inflace byla důsledkem nějaké záměrné činnosti vědomě vedoucí k inflaci. S výjimkou aktivit monetární banky, která se občas snaží zabránit deflaci. Tato aktivita je však aplikována omezeně a navíc jen za určitých ekonomických podmínek, a inflací pohne jen nepatrně.

Inflace běžná je způsobena tzv. bohulibou činností. Počínaje navyšováním platů a mezd bez adekvátního navýšení hrubého produktu, a konče například kompenzacemi následků násilných zásahů do ekonomiky (zavírání provozoven, obchodů, nucené karantény...), kdy ti, kteří tyto kompenzace obdrželi, žádnou protihodnotu nevytvořili, a ti, kteří si tudíž tuto protihodnotu nemohli koupit, se snaží opatřit si jinou, které je ale také málo. Proto roste její cena.

Pan Zavadil píše níže, že inflace je způsobena drahými energiemi. Navýšení cen energií se do inflace jistě propsalo, ale pokud by spotřebitelé neměli peníze tyto ceny zaplatit, nepochybně by tak vysoko nevyletěly. Naopak by se méně prodávalo.

Naštěstí posledních několik měsíců meziroční inflace klesá (docela jsem zvědav na pátek, kdy ČSÚ vyhlásí "výsledky" inflace za leden. Loni v lednu byla meziroční inflace o 4 procentní body vyšší než o měsíc dřív, takže lze předpokládat, že se letos v lednu meziroční inflace přiblíží 10 %, v prosinci 2022 to bylo 15,1 %). Meziměsíční inflace osciluje okolo nuly.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý deň, pán Lumír. Ďakujem za prečítanie a komentár.Klasická poučka hovorí o znehodnocovaní peňazí, keďže klesá ich kúpna sila, pretože rastú ceny v hospodárstve. Ale ako sa to deje v praxi? Inflácia rastie, keď firmy zvyšujú ceny svojich produktov. Niekedy je to kvôli rastu nákladov a inokedy využitím dominantnej pozície na trhu. Pri cenotvorbe musia spoločnosti brať ohľad najmä na trhové ceny. To znamená, že ak sa niečo na trhu predáva za 10 EUR, tak nemôžem prísť na trh a predávať to bez ďalšej pridanej hodnoty za 20 EUR, pokiaľ nemám dominantné postavenie s veľkou konkurenčnou výhodou.Kľúčové spoločnosti v tvorbe cien využili anomálie v ekonomikách a vďaka svojej sile, postaveniu a veľkému dopytu zvyšovali ceny. To spôsobilo rast marží a následné pretavovanie zvýšených cien do ziskov, a to bez výrazného rastu nákladov na vytvorený zisk. Problém nastal o niekoľko mesiacov neskôr, keď sa všetky tieto zvýšené ceny začali postupne prepisovať do ostatných tovarov a služieb. Napríklad rast cien prepravy a energií sa dotkne takmer celého hospodárstva, čo sa nakoniec prejaví na raste inflácie.

No po prepuknutí pandémie sa celý svet uzavrel. To spôsobilo ďalší pokles inflácie a na krátke obdobie sme mali v eurozóne dokonca defláciu. Po prvotnom šoku a upokojení situácie, začala inflácia postupne rásť.. Spočiatku za to mohli už spomínané spoločnosti, ktoré vycítili svoju príležitosť a začali ťažiť z čiastočne uzavretých ekonomík. Všetko však zmenilo Rusko, ktoré začalo hru s energiami voči EÚ ešte koncom roka 2021 a ignorovalo zmluvy o dodávke zemného plynu. Krátenie dodávok začalo postupne vytvárať enormný tlak na cenu energetických komodít v Európe.Treba ale pripomenúť, že EÚ sa do veľkej miery podarilo nahradiť ruský plyn a dnes prichádza z Ruska približne 8 % plynu z celkových dodávok, pričom v minulosti sa Rusko podieľalo na dovoze plynu približne 40 %. Tieto faktory by v najbližšom období mohli schladiť cenu plynu na burze, keďže pri 15 % úspore plynu.Problémom v

0 0
možnosti
Foto

Musíme šetřit. Nic jiného nezbývá. R^V

1 0
možnosti

Anebo víc vyrábět-pracovat.

1 0
možnosti
Foto

R^Dostali nás do této situace okolnost? Pandemie, válka, nebo politici, nebo my sami? Je to součet, pandemie i válka přispěly, politici se chovali populisticky a my jsme je zvolii. Dostat se z této situace, bude chtít politickou odvahu a bude to bolet. Bude to bolet nás všechny. Nebo budeme zase čekat a doufat, že to nšjak vyhnije? Jenom čekat a doufat, že vláda dá a zaměstnavatel přidá rozpoutá další inflační spirálu.

2 1
možnosti
Foto

Psáno ve spěchu tak tam jsou dvě chyby.

0 0
možnosti

Cca 2% inflace je svým způsobem "ideál".

1 0
možnosti
Foto

Kým sa ju podarí skrotiť na túto úroveň v Európe, tak to ešte asi potrvá.

0 0
možnosti
Foto

Je to kruh, odraz života a politicko-ekonomické divadlo zároveň. Strašák pro obyvatelstvo a přitom ozdravný proces. Z inflace se stal nástroj mocných. Velmi chytrý článek, JankaR^

1 0
možnosti
Foto

Tak dúfam, že je to zrozumiteľné.

0 0
možnosti
Foto

Vďaka za prečítanie , Horste.

0 0
možnosti
  • Počet článků 182
  • Celková karma 28,25
  • Průměrná čtenost 1126x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik